Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prva varjača Laćarka

Već više od decenije u najvećem selu Srema održava se nezvanično Svetsko prvenstvo u kuvanju gulaša „PRVA VARJAČA LAĆARKA ″.

Mesto održavanja je postalo već tradicionalno, u pitanju je Komšijski park na kraju Sremske ulice (pored auto-puta). Ovaj prostor je dovoljan da primi sve takmičare i goste koji nam dođu u posetu.

Sve je počelo pre više od deset godina, kada su se članovi udruženja „Kiki i komšije“ odlučili da naprave takmičenje u kuvanju kotlića za sebe i svoje prijatelje. Počelo je njih 12, a danas u organizaciji manifestacije učestvuje preko 70 ljudi, svake godine bude preko 100 ekipa i kroz godine sve je podignuto na veoma visok, profesionalni nivo. Nema kotizacije, sve je veoma ozbiljno, veoma profesionalno i fer. Uzorke ocenjuje vrhuski tim koji se sastoji od devet sudija.

Darko Ilić- Kiki i deo članova organizacije

Pored takmičenja u kuvanju gulaša, tokom dana, na prostoru laćaračke Sremske ulice i Komšijskog parka, održava se niz paralelnih programa kao što su vašar, prodaja etno-proizvoda i ručnih radova, kao i manifestacija „Festival dečijih osmeha“ posvećen najmlađim sugrađanima. Svake godine manifestacija ima i svoj humanitarni deo.

Manifestacija traje dosta dugo, od ranih jutarnjih sati pa do predveče. Organizatori uvek pripreme tačan raspored, a sve u cilju kako bi ono glavno, ocenjivanje i proglašenje pobednika, počelo tačno na vreme. Da je ,,Prva varjača Laćarka“ odavno prevazišla lokalne okvire i postala pravi brend svedoči i činjenica da je prošle godine učestvovalo preko 100 ekipa. Tu su bili gosti iz cele Vojvodine, Šapca, Valjeva, Loznice, Beograda, Republike Srpske, bila je i jedna ekipa iz Slovačke i dve iz Mađarske.

Broj posetilaca svake godine iznosi između 5.000 i 10.000 a organizacija je svaki put na vrhunskom nivou. Sve ekipe dobijaju svoje kese za odlaganje smeća i već godinama unazad iza takmičarskih ekipa ne ostane ne trag.

Tokom svih ovih godina se rodila ideja za nečim velikim. Кako najavljuju organizatori, postavili su sebi zadatak da se kroz koju godinu za manifestaciju pročuje i na svetskom nivou. Plan je da se iz godine u godinu povećava broj ekipa i broj izlagača. Krajnji cilj je obaranje Ginisovog, svetskog rekorda!